door Sietse Nagel - van de nieuwspagina van www.pfdb.nl




19-12-2010: Johan Lemstra overleden
* 22-9-1956  -  † 19-12-2010

Vandaag kwam Hidde Risselada het droeve nieuws brengen van het overlijden van Johannes Lemstra. Johannes kreeg in het voorjaar te horen dat hij ongeneeslijk ziek was.
Tijdens het Open Golden Prague-damtoernooi in zijn geliefde Praag in 2010, waaraan hij nog graag een keer wilde deelnemen, maakte hij zijn ziekte bekend aan zijn naaste damvrienden.
De laatste weken bracht hij door in een hospice, alwaar hij vannacht omstreeks 1.00 uur is overleden. De nacht heeft de rust gebracht, die hij nodig had, gezien de pijn die hij moest lijden.
Johan Lemstra werd geboren in 1956, als jongste van acht kinderen, en groeide op in Achlum, een dorp waar meer goede dammers vandaan komen. Later woonde hij in Franeker. Zijn vader Jacob en broer Jappy waren daar ook lid van de damclub. In zijn studiejaren woonde Johannes in Leeuwarden. Hij studeerde voor leraar Duits aan de lerarenopleiding Ubbo Emmius. Hij was eerst lid van Damclub Huizum. Hier probeerde hij samen met Jan Terpstra, Otto Beers en Paul Smit het jeugdwerk op poten te zetten. Ze gingen alle vier voor het jeugdleidersdiploma. Ondergetekende (S.A.N.) weet nog hoe hij mee werd gevraagd naar het examen in een zaal van de sporthal in Drachten. Anton Schotanus zat als examinator van de KNDB achter in de zaal. Onderweg had Johannes aan mij proberen duidelijk te maken, wat ik moest antwoorden als hij een bepaalde vraag zou stellen. Op het moment dat het zover was, bleek ik niet meer te weten wat ik moest antwoorden, waardoor het optreden wellicht minder vlot liep. Johannes had in die tijd, de jaren 70, lang haar, tot op de schouders. Later maakte hij de overstap naar buurclub De Oldehove, alwaar hij zich kon optrekken aan jeugdspeler Hendrik van der Zee. Bij Damclub Huizum heeft hij wel meegespeeld in Huizum-1, maar om daar in te kunnen spelen, moest je van goede huize komen. Bij De Oldehove was hij een vaste waarde in het eerste tiental en nam hij het secretariaat op zich. Hij was één van de initiators van het Open Damkampioenschap van Leeuwarden (ODL), dat tien edities heeft gekend. Ook was hij één van de organisatoren van het Open Damkampioenschap van Friesland (ODF) en het Koperen Tuin-damtoernooi, waarbij zijn talenkennis goed van pas kwam, want daaraan deden op uitnodiging ook spelers mee uit de Baltische staten. In de commissies, die de toernooien organiseerden had Johannes een vaste plaats. Hij werd bijgestaan in diverse jaren door wisselende medestanders. We noemen Piet Tuik, Jan Terpstra, Theo Knoppers, Douwe Edelenbos, Sieds Dijkstra, André Zandberg, Bernard Post, Henk Posthumus en Andries Bakker.

Damkampioen van Friesland 1982
In 1982 speelde Johannes Lemstra als debutant een sterke finale van het persoonlijk damkampioenschap van Friesland. Hij bleef Pieter Bergsma en Anton Schotanus voor en werd op de leeftijd van 26 jaar damkampioen van Friesland. Een mijlpaal. Een jaar later werd hij 2e achter Cor Koene. In totaal nam hij 10x deel, maar zou  deze prestaties niet meer evenaren.

Hongaars avontuur
In 1985 leerde hij tijdens een vakantie in Hongarije met o.a. Piet Tuik en Jan Terpstra iemand kennen. Eén van zijn maten had zijn paspoort verloren tijdens een bezoek aan een discotheek in Visegrad, een dorp in een bocht van de Donau. De hulp van ene meneer Herenidi werd ingeroepen, omdat deze Duits kon spreken. Herenidi had een dochter, die Ida heette. En zo kon het gebeuren dat Johannes in de Kerstvakantie erna weer naar Hongarije ging. Het zouden 14 lange dagen kunnen worden, maar het klikte met Ida, die gescheiden was, twee kinderen had en in een souvenierswinkeltje van haar oma en opa werkte. Gezeten op een heuvel overdacht Johannes zijn toekomst. Hij vond het er eigenlijk best mooi. In Nederland kwam hij moeilijk aan het werk. Tijdens tijdelijk werk aan de streekschool werd hij voor de grap leraar Duits en Dammen genoemd. De situatie in Visegrad deed hem denken aan zijn jongensjaren in Achlum. Overdag naar de stad en 's avonds weer veilig terug in eigen dorp. Ida had via haar netwerk werk voor hem geregeld als leraar Nederlands aan de Universiteit van Budapest. Hij kon ook aan de slag als leraar Duits aan een internationale school. De interesse in Oost-Europa was eerder al gewekt tijdens een reis met school naar Dresden, Leipzig en Goethestad-Weimar. Het was hem opgevallen dat een biertje slechst 59 pfennig kostte en de stadsbus niet meer dan een dubbeltje. Hij ontdekte ook dat het voor het familieleven niet uitmaakt of er staatsbemoeienis is of niet. De mens streeft in elke omstandigheid naar geluk, aldus Johan Lemstra in de Leeuwarder Courant in juli 1985. Hij woonde op dat moment aan de Pieter Stuyvesantweg in Leeuwarden.
Het avontuur liep uiteindelijk op niets uit.
Johannes heeft in Leeuwarden ook in de Boeierstraat gewoone, in De Meenthe en de laatste jaren in de iets rustiger Eestraat.

Van 1988 tot 1991 was Johannes Lemstra secretaris van de Provinciale Friese Dambond. Hij toonde initiatief (jeugdwerk, organisatie toernooien, clubblad, deelname aan FK's, rayonwedstrijden en clubteamcompetitie, het beheren van het PFDB-archief, als lid van de archiefcommissie, en de overdracht hiervan aan Tresoar ...). Maar hij had af en toe ook minder sterke momenten, zoals die keer in 1994 toen hij zich versliep juist op het moment dat het eerste tiental van De Oldehove naar Huissen moest. Richard Koot verklaarde dit als volgt ten overstane van een journalist van de krant: 'Johannes is doorgaans nerveus de avond voor de wedstrijd en hij is pas tegen de ochtend in slaap gevallen.' Vermoedelijk speelde het probleem, waarmee hij kampte, hierin ook een rol.

Op de rouwkaart staat een tekst van Johannes:
"Ieder mens moet zijn troost zoeken,
waar hij die denkt te vinden".
Ook is er een stand op een dambord op de kaart afgedrukt, waarin een combinatie zit verborgen, die hij ooit tijdens een sneldampartij tegen Bernard Post op het bord had.

We zullen Johannes missen in onze kleiner wordende damwereld. We wensen zijn familie sterkte in deze periode van verlies.

Wie meer wil lezen over Johannes kan een kijkje nemen in de rubriek In memoriam op het World Draugts Forum (Andrew Tjon A Ong), op www.damclubdeoldehove.nl (Piet Tuik) en op damwereld1.web-log.nl/blog (Tjalling Goedemoed).

Er waren ongeveer 70 personen bij de samenkomst op donderdagmorgen 23 december in De Kosterij van de Grote Kerk te Leeuwarden. Harry Steenstra van de Prins Mauritsschool voerde het woord.

Johannes Lemstra † 19-12-2010
Foto boven > kampioensteam De Oldehove
Foto midden > top-3 FK Sneldammen
Foto onder > Nieuwjaarssneldammen in Tivoli te Huizum

Foto's: S. Nagel.
Johannes Lemstra in 1982.
(Foto: LC)
Johan Lemstra in 1985 voor zijn vertrek naar Hongarije. (Foto LC).
Johan Lemstra bij het door hem geordende PFDB-archief. (Foto: SAN)
Johan Lemstra in 2006 bij overdracht PFDB-archief aan Tresoar. (Foto: SAN).
Johan Lemstra tijdens een wedstrijd voor De Oldehove tegen Huizum.
(Foto: SAN).
Johan Lemstra in 2007 tijdens een gesprekje in de Klokstraat met Caspar Oosterbaan van boekenwinkel AHA. (Foto: SAN).
Johan Lemstra tegenover Rein van der Pal in een wedstrijd De Oldehove-Huizum. (Foto: SAN).
Johan Lemstra komt in 2006 aan bij de Jan Massinkhal in Nijmegen als deelnemer aan het Open damtoernooi. (Foto: GDN).
Johan Lemstra in 2009 tijdens het FK Sneldammen voor clubviertallen namens De Oldehove tegen Bernard Post van Huizum. (Foto: SAN).
Johan Lemstra tijdens de wedstrijd Huizum-De Oldehove tegenover Erwin Heslinga. (Foto: SAN).
Johan Lemstra - Bernard Post
Wit slaat toe in deze sneldampartij.
Johannes Lemstra
1985 - de Commissie ODL (Open Damkampioenschap van Leeuwarden) bij elkaar. V.l.n.r. Piet Tuik, Johannes Lemstra en Jan T. Terpstra.
(Foto: S.A. Nagel.)